4 otäcka saker som kan hända medan man flyger

Om du har undrat över exakt vad som händer med kroppen när du reser med flyg så får du veta det här. Är du senior? Eller är du en businessman, chef eller VD som reser ofta? Kanske det är så att flygplanet är ditt andra hem så att du alltid har resväskan packad för att snabbt kunna flyga ut till ett nytt möte?  

Om du bara flyger lite då och då är det inte så farligt, men det kan ändå vara spännande att få veta vad som egentligen händer i människokroppen när man flyger. Om du däremot nickade ja till någon av dessa frågor så bör du nog grunna lite över effekterna som flygning faktiskt har på människokroppen och se över dina resplaner. 

Flygplan är ju oftast det snabbaste transportsättet, och även förhållandevis tryggt och säkert jämfört de flesta andra sätten att ta sig fram, men ändå saknar inte flygturer fallgropar. I en rapport i New York Times kunde man 1997 läsa om en detaljerad studie finansierad av Världsbanken där det uppdagades att betydligt högre andelar av sjukförsäkringsanspråk lämnades in av anställda som reste med flyg jämfört med de som inte gjorde det.

Så vad innebär det här? Det som kan hända när man reser är långt ifrån bara att man förlorar en väska i transporten eller att man missar ett flygplansbyte. Flyg utgör nämligen många dolda hälsorisker som de flesta av oss inte är medvetna om. Om du planerar en resa i år är detta bara ännu en vara ännu ett gott skäl till att införskaffa en bra reseförsäkring 2021. Så vad kan då hända i kroppen när man flyger?

Effekterna på människokroppen varierar från mild hudtorrhet till svårare problem som dövhet. Att flyga ökar risken för förkylning, uttorkning, åldras snabbare, minskad vakenhet, ökad risk för sjukdomar som cancer, suddigt tänkande och många andra. Långtidseffekterna på flygresor är så klart delvis annorlunda än om man bara flyger nån gång ibland.  

1: Andningssvårigheter

Enligt WHO liknar trycket i planet på en höjd av 36 000 till 40 000 fot atmosfärstrycket vid 6 000 till 8 000 fot över havet. Detta skapar obehag i kroppen  och den låga syrenivån kan leda till andningssvårigheter. 

2: Du kan bli uttorkad

Plan cirkulerar renad luft från utsidan. Även om detta kanske låter perfekt har den här luften extremt låg luftfuktighet, endast runt 10-20%. Det syre våra kroppar normalt tar in har nivåer på runt 30% -65%. Torrheten kan orsaka många obehagliga symtom som sträcker sig från repiga ögon till torr halsont. När dina luftvägar torkas ut, utsätts din kropp också för en större risk att få andra sjukdomar. Lösningen här är dock riktigt lätt, du skall helt enkelt dricka mycket vatten! 

3: Kosmisk (UV) strålning

Kosmiska strålar är strålningen från solen och andra element i universum. Vid havsnivå förblir vi skyddade av den atmosfäriska skölden. Men vid högre höjder, som på flygningar, finns det en ökad exponering av kosmisk strålning som ökar risken för hälsoproblem. 

4: 3x ökad risk för blodproppar 

När vi sitter långa timmar kan den förlängda rörligheten leda till att blodet samlas i kroppen, särskilt i benen, vilket leder till svullnad, stelhet och smärta i benen. En långvarig period av orörlighet kan i värsta fall leda till blodproppar i venerna, något som drabbar en av 6000 passagerare under långa flygningar. Hemligheten med att klara sig undan detta är att regelbundet gå upp och röra sig under flygturen. 

Vill du hellre resa och semestra med bilen och hålla dig på säker mark?

Här får du hjälp med att välja rätt bilmodell. tmpbil.se/valj-ratt-bilmodell
Samt även tips på nyheter för perfekt belysning till bilen. Ny teknik inom LEDbelysning gör att det vitare ljuset lyser upp både längre framåt och åt sidorna. Vilket ökar trafiksäkerheten enormt mycket. Läs mer hos Xenonkungen.se som kan sin sak om bilbelysning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *