Varför du ska ta hand om din mage och hur du gör det

Du kanske inte tänker mycket på din mage förutom när den bullrar och låter konstigt? Det kanske inte är så kul när man är ute bland folk, som när man sitter på biblioteket eller åker tåg om den låter mycket i sig.

Din mage och tarm är faktiskt mycket mer än bara ett förråd för din senaste måltid – det är hem för mikrober och bakterier som spelar en avgörande roll i allt från att absorbera näringsämnen och öka immuniteten till att minska inflammation och – faktiskt till och med balansera ditt humör. Det visste du inte va? Men en glad mage gör dig på gott humör. 

Din tarmflora eller mikrobiom som det också heter är extremt viktigt för din allmänna hälsa. Mag- och tarmkanalen utgör hela 90% av cellerna i kroppen. Därför spelar tarmfloran en väldigt viktig roll i immunologisk funktion, hjärnhälsa, energinivåer, hud och muskelfunktioner. När din tarm är frisk mår helt enkelt hela resten av kroppen bättre. 

Kosthållningen är väsentlig

När du byter till mat med hälsosamma fetter och fiberrik mat som stöder hälsosammare bakterier, så återställer du din ämnesomsättning och minskar inflammation. En ohälsosam tarmflora är faktiskt en direkt orsak till viktökning och fetma genom att den kan försämrar ämnesomsättning. 

Om du har en orolig mage så är det även bra att komplettera med ämnen som tarmfloran mår bra av. Exempelvis probiotika har en naturligt positiv effekt på magen. Probiotika är kosttillskott med levande bakterier. Detta kan man hitta i filmjölk och yoghurt, liksom i form av tabletter i hälsokostbutikerna. Om du vill satsa på det här, jämför gärna olika produkter och välj bäst probiotika med högt, aktivt innehåll. Tillsammans med bra, fiberrik mat kan du få ordning på många mag- och tarmproblem.

Följ några grundläggande regler för att förhindra problem:

  • Skynda dig inte med måltiden. Ta dig tid att äta långsamt. Försök lägga ner gaffeln medan du tuggar och tugga maten ordentligt.
  • Ät inte för mycket. Minska storleken på dina portioner vid måltiderna, eller försök att äta 4 till 5 små måltider istället för 3 stora.
  • Ät regelbundet och försök att inte hoppa över måltiderna.
  • Undvik att äta sent på kvällen och ät färdigt din middag minst 2 till 3 timmar innan du lägger dig.
  • Se till att dricka tillräckligt med vatten.

Slå av på stressen

Du kanske har märkt en känsla av obehag i magen under tider av stress. Det beror på att ångest och oro stör den känsliga balansen i matsmältningen. Stress kan också förvärra förhållanden som magsår. En lösning är att undvika att äta när du känner dig mycket orolig, stressad eller olycklig. 

Det hjälper också matsmältningen om du undviker att argumentera vid middagsbordet. Och se även till att du får ordentlig med sömn och har regelbunden dygnsrytm. Dåligt med sömn stör metabolismen och får dig bara att äta för mycket. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *