Höjda ögonbryn – En riktig “hype” just nu!

höjda ögonbryn - kvinna

Höjda ögonbryn eller mer korrekt uttryckt “Ögonbrynslyft” – Är ett populärt ingrepp som många väljer att låta göra för att få ett ungdomligare utseende. Det kan bidra till att minska uppkomsten av rynkor och ge ansiktet ett mer lyft utseende.

Om du funderar på att genomgå en ögonbrynslyftsoperation, finns här information som du bör känna till.

Vad är en ögonbrynslyftning?

höjda ögonbryn - profilbild

Ett ögonbrynslyft kan dels vara ett kirurgiskt ingrepp som används för att förbättra ögonbrynens utseende. Det kan också med hjälp av Botoxinjektioner göras med liknande effekt. Målet i båda fallen med att höja ögonbrynens position är att ge ansiktet ett mer ungdomligt och även mindre trött utseende.

Vilka är fördelarna med en ögonbrynslyftning?

 1. Minska uppkomsten av rynkor
 2. Ge ansiktet ett mer ungdomligt utseende
 3. Minska känslan av tunga ögonlock
 4. Förbättra ansiktets allmänna utseende
 5. Förbättra självförtroendet och självkänslan.

Hur utförs operationen av höjda ögonbryn?

Operationen utförs vanligen under lokalbedövning. Kirurgen gör ett snitt i hårlinjen ovanför ögonbrynen och tar sedan bort överflödig hud. Stygnen kommer att döljas i hårlinjen. I vissa fall kan Botox användas för att lyfta ögonbrynen i stället för operation.

Vilka är riskerna med operationen?

Som med alla kirurgiska ingrepp finns det risker i samband med ögonbrynslyftning. Dessa inkluderar:

 1. Infektion
 2. Blödning
 3. Ärrbildning
 4. Nervskador
 5. Håravfall
 6. Asymmetri
 7. Dåligt kosmetiskt resultat
höjda ögonbryn - kvinna vid fönster

Hur lång är återhämtningstiden efter operationen?

Återhämtningstiden efter operationen varierar beroende på individen, men är vanligtvis cirka två veckor.

5 Tips till återhämtning efter dina “höjda ögonbryn”

 1. Se till att följa din kirurgs instruktioner efter operationen noga. Detta kommer att bidra till en snabb och smidig återhämtning.
 2. Räkna med en viss svullnad och blåmärken under dagarna efter operationen. Plåster kan hjälpa till att minska svullnaden.
 3. Använd inte smink på minst en vecka efter operationen för att undvika infektioner.
 4. Sov med huvudet upphöjt på kuddar för att minska svullnaden.
 5. Undvik ansträngande aktiviteter under minst två veckor efter operationen.

Genom att följa dessa tips kan du bidra till en smidig och framgångsrik återhämtning efter ögonbrynslyftsoperationen.

Finns det några långtidseffekter av ögonbrynslyftning?

Det finns några långtidseffekter som man bör tänka på innan man genomgår en ögonbrynslyftning. Den ena är att det, som vid alla kirurgiska ingrepp, alltid finns en risk för infektion. Dessutom finns det en risk för blödning och ärrbildning. Det finns också en risk för nervskador, håravfall och dåliga kosmetiska resultat.

De flesta av dessa risker är relativt små, men det är viktigt att känna till dem innan man bestämmer sig för att genomgå en operation.

Skillnaden mellan kirurgiskt ögonbrynslyft och ögonbrynslyft med Botox?

höjda ögonbryn - handduk för ansikte

Ett kirurgiskt ögonbrynslyft är ett ingrepp som innebär att man gör ett kirurgiskt snitt i huden för att flytta ögonbrynen.

När du gör ett botox ögonbrynslyft som är ett icke-kirurgiskt ingrepp använder man sig i stället av ett injicerbart Botox för att tillfälligt slappna av de muskler som gör att brynen hänger ner.

Ett kirurgiskt ingrepp är mer ett mer bestående ingrepp, medan ett ögonbrynslyft med injicering av Botox endast håller i ca 3–4 månader

Prata med en läkare innan du bestämmer dig

Om du funderar på att göra ett ögonbrynslyft, prata med din läkare om vilket alternativ som är bäst för dig. Vilken typ av ingrepp som är rätt för dig beror på dina mål och hur lång tid du är villig att tillbringa i återhämtning.

Om du vill ha en mer permanent lösning kan ett kirurgiskt ögonbrynslyft vara det bästa alternativet. Är du av mer försiktig karaktär kanske Botox är mer lämpligt för dig.

Hur mycket kostar det kirurgiska ingreppet för höjda ögonbryn?

Kostnaden för en ögonbrynslyftning kan variera beroende på kirurgen, platsen för operationen och andra faktorer. Vanligtvis kostar operationen mellan 2 0000 och 6 0000 kronor.

Hur mycket kostar injiceringen av höjda ögonbryn med Botox?

Pris för en behandling med Botox kostar från ca 3500 kronor per område, vill man injicera fler områden kostar det ca 500 kronor till per område (I priset brukar även konsultation och en s.k. “touch-up” ingå).

Sammanfattningsvis så finns det två olika sätt att få till snygga upphöjda ögonbryn, där det kirurgiska ingreppet av naturlig själ är mycket dyrare men också mer bestående. Medan ett ögonbrynslyft med hjälp av Botox är billigare men kräver då ifyllnad emellanåt för att behålla resultatet.

Läs även om andra skönhetsbehandlingar för kroppen här!

Mer skönhet- och hälsa? Kika hit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *